Vil gjerne formidle litt fra en fantastisk tur med flotte bueskyttere og et godt gjennomført mesterskap.

Vi var totalt 10 personer som møtte på Gardermoen lørdag 31. august for avreise til Edmonton, Canada, via Island.

Etter litt fram og tilbake med bagasjen og hjelp fra en meget servicevennlig dame, slapp vi å betale noe ekstra for de 8 buekolliene vi hadde.

Vel framme på flyplassen i Edmonton, ble vi møtt av en meget hyggelig velkomstguide som guidet oss til bussen, og for en 3 timers busstur til Lac la Biche. Med en meget hyggelig sjåfør, Mel, gikk turen greit. Framme ved hotellet ca. 22:00 lokal tid.

Søndag var det tid for akkreditering og uoffisiell trening

Mandag startet med utstyrsinspeksjon (TK) samt offisiell trening

TK gikk greit. Nesten for enkelt viste det seg i etterkant. Deretter var det åpning i selve Lac la Biche. Det ble rene 17. mai stemningen med byens befolkning langs ruten og med alle landenes flagg. Flott åpning i McArthur Park Mel Dary fra Doc Holiday’s Charters

Tirsdag startet innledende skyting.

Det var satt 3 løyper. Det var kun på ett mål i den ene løypa som publikum og lagledere kunne følge. Dette gjaldt begge dager. Det var noe mindre enn i de 2 foregående mesterskap jeg har sett.

Etter første dag hadde vi Per Ivar Pahlm som beste skytter på en 5. plass. Innledende fortsatte på onsdag.

Onsdag: Alle skiftet til ny bane

Etter innledende hadde vi 7 av 8 skyttere inne i elimineringsstigen. Beste plassering ble en 7. plass på Linda C. Herud. Tøffest var det for instinktgutta. Her var det spennende helt til slutt. Etter god skyting på slutten klarte Rolf Inge Bryne berge en 21. plass.

Torsdag startet elimineringen

Nå var det mulig å følge flere mål. Spennende blir det helt til slutt da Stein Anzjøn skyter om en plass i semifinalen. Taper denne kampen mot Luis Rossi fra Uruguay, som for øvrig tok sølv til slutt. Endte dermed på 6. plass, som ble vår beste plassering i dette mesterskapet. Alt i alt tror jeg våre skyttere i etterkant var fornøyde med innsatsen.

På fredag startet lagfinaler

I år hadde vi ikke med skyttere med sikte og Norge ble dermed ikke kvalifisert til lagskyting. Vi fulgte derfor ivrig med som supportere for våre nordiske venner. Dagen ble avsluttet med semifinaler både for lag og individuelt.

Lørdagen var den store finaledagen

Denne ble avholdt på Lac la Biche Mission, en minneplass for en av de første bosetningene i Alberta. Det ble meget spennende og til dels overraskende resultater. Siste finale i Compound herrer ble avsluttet med en shoot-off, til stor jubel fra publikum.

Etter en god frokost på søndag startet hjemreisen

De ble et døgns stopp i Edmonton. Med en personlig guidet tur av Mel Dary rundt i byen. Dessverre var alle attraksjoner stengt for sesongen, men det ble stopp ved delstadsparlamentet. Siste stopp var vårt hotell i downtown Edmonton.

Et flott mesterskap og en vellykket tur ble avsluttet med en fin aften med Chilenske bueskyttervenner.

Takk til alle norske deltagere som gjorde turen minnerik. Dere er en fantastisk gjeng som stiller opp for hverandre, og som er gode ambassadører for norsk bueskyting.

Litt om arrangementet

Lakeland Archers med Rene Schaub i spissen som arrangører, hadde gjort en fantastisk innsats både i forkant og under stevnet. Innendørshallen med alle fasiliteter ble ferdigstilt kun 3 dager føre mesterskapet.

Vi var i Canadas utmark med et dertil stort dyreliv. Med svartbjørn i området ble derfor løypene patruljert natterstid med bevepnede vakter. Selv om alt lå litt utenfor afarvei fungerte busstransporten utmerket. Selv et besøk på et supermarked ble ordnet.

Middagene ble servert på Bold Center. En bygning med flere aktiviteter. Flere innendørs Ishockey-baner (hva ellers i Canada), curlingbaner, bibliotek, skole og mye annet. Med tanke på at byen bare har ca. 8000 innbyggere er dette fantastisk.

Om selve VM

Det er også noe man tenker tilbake på som ikke så bra. Det kunne vært litt mer publikumsvennlig, særlig på elimineringen. På team-managermøtet ble det presisert at alle ikke-treffsoner var merket, bl.a. klover. Under elimineringen var det dommere som godkjente treff i kloven, bare pilen hadde gått langt nok inn i dyret. Her har dommerkollegiet i WA en jobb å gjøre.

Som nevnt innledningsvis viste det seg at TK ble litt overfladisk. Italienerne (selvsagt) påklaget de Argentinske instinktivskytternes buer for innfestingen av lemmene, tross at de hadde blitt godkjent i TK. Under meningsutvekslingen klarte de Argentinske skytterne å prate/kjefte på hoveddommer, slik at en ble disket, mens de andre to fikk første dags resultater annullert. Med litt mindre temperament hadde nok utfallet blitt et annet.

Ellers var kikkerter en gjentagende diskusjon. Selv om en taper over hjulet, finnes det løsninger for det også. Selvsagt gjort etter TK.

Nivået i et VM er høyt uansett hvor vanskelig eller lette løypene er satt. Under elimineringen hadde flere mål lange avstander og var «lure», noe resultatene viste. Finalebanen viste seg også å være lei, selv om den var i en park.

FLOTT ARRANGERT. FLOTTE SKYTTERE/LANDSLAG. TAKK FOR OPPGAVEN SOM LEDER.

FANTASTISK!  v/Rune Edvardsen, lagleder

Skyttere i den norske troppen var: Stein Anzjøn, Per Ivar Pahlm og Kristian Hansen, Langbue, Nina Standerholen, Barebow, Linda C. Herud, Hilde M. Haldorhamn, Bjørn Iver Olufsen og Rolf Inge Bryne ,instinkt.