Sol, varme og lett bris. Harøya viste seg fra sin beste side under Norwegian Open første helgen i juni.

Lørdag ble det gjennomført en konkurranse med 30 mål. Det var en variert løype med vanskelighetsgrader i alle kategorier. Lange avstander, men også bratte skytetraseer. Flere av målene hadde havet som bakgrunn, med stor fare for at pila havnet på sjøen om målet ikke ble truffet.

Passe krevende løype

-Utfordringen når vi setter løypa er at det er vanskelig å få til lange hold til compound, men vi føler at vi fikk det bra til i år, sier Daniel Finnøy. Det ble ei krevende løype fra alle hold.

Snittavstand til målene var rød påle 27, 1 meter og blå påle 19,8 meter.

God deltakelse

Også her var den største klassen instinktskyttere, totalt 30 skyttere. Det var vandrepokaler i klassen Instinkt Dame, Instinkt Herre og Langbue Herre. Totalt deltok det 52 skytter i eliteklassene. Fordelt på Barebow, compound, recurve, instinkt og langbue.

-Det var rekord på antall tilreisende med 45 personer, sier Finnøy, men på grunn av lavere deltakelse fra egen klubb så har vi hatt høyere deltakerantall tidligere, fortsetter han. Været var fantastisk godt i år og arrangørklubben håper på like bra vær neste år.

Nervepirrende

Finaleskytingen lørdag bød på spennende matcher både i dameklassene, men også for herrene.

Den mest overraskende finalen, var i klassen barebow damer. Der var det Nina Standerholen som var ledende etter en meget god poengsum i løypa. Hun gikk direkte til gullfinalen da det kun var tre deltakere med. I gullfinalen møtte hun Tina Helene Lernons Henriksen, som dro det lengste strået i denne omgangen.

Publikumsvennlig

-Det ble lagt ned en del arbeid i å få finaleskytingen til å bli avviklet på en publikumsvennlig måte, sier Finnøy. -Vi prøvde å la finaleskytterne erfare hvordan finaleskyting føles i internasjonale konkurranser, fortsetter han. -I tillegg til at vi informerte publikum underveis i om alt som skjedde.

Vandrerpokalene

Det ble også nye vinnere i alle klassene med vandrerpokaler. Langbue herre, Instinkt dame, Instinkt herre. For at det skal bli en vandrerpokal må det stille minimum 8 i klassen.

Pokalen for Langbue herre har både europamester Thomas Hanus og Verdensmester Per Ivar Pahlm på vinnerlista, så denne pokalen er ekstra gjev å få napp i.

Resultater fra denne konkurransen finner du her:

https://nor.service.ianseo.net/Competitions/2018/2017488/2017488_rank.pdf

Tradisjon med hvalgryte

Lørdag kveld ble det etter tradisjonen, servert hvalgryte og krabbeklør. En delikatesse fra området. Maten ble servert før premieutdelingen, og skapte god stemning.

Vikingstien

Harøy har kun et tellende stevne, men dag to er det muligheter til å prøve ut Vikingstien, som det går rykter om i hele buenorge. Løypa går i en eventyrskog, og flytter seg opp til fjellignende landskap. En skikkelig god ramme rundt vikingene.

Denne løypa har mål som er selvlaget og det er forskjellige regler som gjelder på hvert mål.

Tolk teksten

Et mål kan det være at du skal skyte en pil og får poeng for treff i gult. Et annet mål må du skyte tre piler og sanke poeng før bjella ringer. Andre steder gjelder kun en pil og det blir poeng for å skyte best mulig. Noen steder blir man også litt lurt til å tenke litt feil. Det er viktig å tolke teksten som står før hvert mål.

Dragehjertet og gullhøna

De aller fleste målene er det tre ulike scoresoner. Gult, rødt og blått, mens noen av målene også er tellende når det er treff også på utsiden. Dragehjertet er det hele 25 poeng for å klare å treffe, i tillegg får du også en pin for å treffe dette.

Gullgåsa har også vært noe vanskelig å treffe, men denne får du bare 15 ekstra poeng for.

Fire skyttere klarte i år å treffe dragehjertet og ble belønnet med en pin.

Tekst: Hilde Haldorhamn

Foto: Norwegian Open/ Vilde Badendyck/Hilde Haldorhamn

-Innledende var grei nok, en del god skyting og en del unødvendig rot skyteteknisk. Men alt i alt greit fornøyd med egen innsats. Finaleskytinga gikk egentlig helt ok, jeg jobba godt og gjorde så godt jeg kunne der og da, og det er små marginer som avgjør den endelige plasseringer. Ei flott helg og superfin løype.

Ola Klåpbakken

Instinkt Herre Elite, Laugen Bueskytterklubb

-Jeg hadde en fin innledende runde med jevn og god skyting, men har noen gamle uvaner som gjerne dukker opp under press. Disse gjør at jeg ikke alltid klarer å gjennomføre så gode, sikre skudd som jeg ønsker. – Det var veldig gøy å se Tina holde hodet kaldt i finalen og skyte så godt som hun gjorde der. Det var en velfortjent seier.

Nina Andrea Standerholen

Barebow Dame Elite, Laugen Bueskytterklubb

-Det var årets første stevne for min del. Jeg har hørt så mye bra om Harøy, stevnet og Vikingstien. Jeg hadde ikke forventet noe annet enn siste plass begge dager, med tanke på dårlig trening i vinter og ellers denne sesongen.

– Skuldrene var veldig senket på grunn av dette og jeg fikk sjokk da jeg slo Linn-Julie Landstad Fjeldheim i løpa. Det var like stor overraskelse at det var jeg som gikk videre i finalerunden også. Det har enda ikke gått opp for meg enda at jeg slo mitt store forbilde i finalen, Nina Andrea Standerholen. – Jeg ser opp til Nina både som skytter og person og det er helt utrolig at jeg har klart det.

Tina Helene Lernons Henriksen

Barebow Dame Elite, Drammen Bueskyttere

-Jeg er ikke helt fornøyd med egen skyting på innledende runder. Hvis jeg skulle sagt meg fornøyd, ville jeg ha skutt tett opp mot 500 poeng. -Løypa var veldig bra i forhold til ulike avstander og det burde vært mulig å oppnå en høyere poengsum.

-Vandrerpokalen glapp i år, men jeg har allerede to napp i denne og det er det ingen andre som har, så foreløpig er konkurransen om denne ikke så stor. -Jeg satser på å komme tilbake for å prøve på nytt i 2019.

Bjørn Storøien

Instinkt Herre Elite, Fjordane Bogeskytarlag

– Litt dårlig teknisk skyting på innledende runde. – Når jeg først kom i finaleskyting, var det bare å holde hodet kaldt. -Det er stas å få napp i en pokal som det også er en europamester som har et napp i.

Per Ivar Pahlm

Langbue Herre Elite, Fana Bueskytterklubb

Det er satt opp vandrerpokaler i de største klassene; osm er langbue og instinkt damer og menn.

Vandrerpokalene blir skytteren til odel og eie når den er vunnet tre ganger.

Langbue

2012 Svein Endre Røssok

2013 Thomas Hanus

2014 Stein Anzjøen

2015 Harald Andersen

2016 Morten Egtvedt

2017 Knut Nergaard

2018 Per Ivar Pahlm

 

Instinkt dame

2013 Kristin Hagerup

2014 Kari Lid

2015 Kristin Hagerup

2016 Kari Lid

2017 Liv Lien

2018 Linda Cathrine Herud

 

Instinkt herre

2015 Roar Pedersen

2016 Bjørn Storøien

2017 Bjørn Storøien

2018 Matthias Kallenberg