50 nordmenn reiste på tur til “Dejlige Danmark” i pinsen for å sanke medaljer i Danish Open. Tolv medaljer forsynte de norske seg med fra medaljebordet.

Aldri før har så mange norske utøvere deltatt på Danish open. Et av de største arrangementene innen 3D skyting på disse breddegrader.  Det ble også en god samling med medaljevinnere fra Norge. 6 gull, 4 sølv og 2 bronsje. Av totalen på 50 skyttere fra nord, var det 19 som var med i den siste elimineringen før finalene, søndag.

Danish Open arrangeres av Nørre Snede Bueskytterlaug og Stensballe idrætsklub. Selve konkurranseområdet er på Højderyggens Skydecenter i Grættrup ved Nørre Snede.

40 målsrunde

Lørdag ble det skutt to piler på hver mål, totalt 40 mål. De seks beste i hver klasse gikk videre til eliminering hvor det ble skutt en pil i hvert mål, totalt 12 mål søndag. De resterende skytterne gikk en runde med 14 mål, også her ble det kun skutt en pil på hvert mål. Poengsummen fra lørdag ble lagt sammen med poengsummen fra søndag.

De fire beste skyttere i hver klasse gikk videre til semifinaler og deretter ble det skutt gull og bronsjefinale.

Resultatene fra finalerundene finner du her: http://noerresnedebueskyttelaug.dk/pdf/Finaler_DO-2018.pdf

Resultater fra resterende plasseringer finner du her: http://noerresnedebueskyttelaug.dk/pdf/Saml-result_DO-2018.pdf

Bilder, informasjon og resultatlister finner du på denne linken http://noerresnedebueskyttelaug.dk/staevner/2018.html
Tekst: Hilde Haldorhamn
Foto: Ove Erdal/Michael Stein/Cathrine Vig Jessen/Hilde Haldorhamn

Jeg er veldig fornøyd med løypa den var utfordrende og artig. Må også si at jeg er kjempe fornøyd med egen innsats, og en bronsjemedalje i finalen.

Tom Halvorsen

Bearbow Herrer Elite, Bergen Bueskyttere

Som compoundskytter er Danish Open en konkurranse jeg alltid merker av i kalenderen.

Man kan alltid forvente spennende løyper og fint vær (?). Løypa var i år varierende og stort sett krevende for det meste. Det var en god blanding av lange og korte mål i forskjellig terreng. Det var lett å bli lurt pga vollene mellom pålen og målet. Da blir fort målet seende lengre ut enn det er, som undertegnede fikk erfare et par ganger.

I tillegg var det også utrolig fint vær begge dager som var veldig deilig, men brakte også med seg sitt eget sett med utfordringer i form av solskinn i sikte og peep.

Arrangøren satte flere mål i skogen hvor man stod og skjøt ut fra åpen slette slik at det ble veldig mørkt rundt dyret, og på enkelte mål var det helt umulig å se noe som helst. Man måtte håpe på at man kunne se en nock fra en annen på gruppa og sikte deretter.

Noe som jeg la merke til var at den rød pålen ofte stod sammen med blå. Dette var nok et lite minus med årets løype da de kunne nok unngått dette på mange mål. Problemet dette fører med seg er at en gruppe med 5-6 compoundskyttere som skyter på ett dyr fra 25-30 meter vil fylle opp 11eren før de siste i gruppa har fått skutt. Det er rett og slett ikke plass til flere piler, og flere ganger skjedde det at pila til de siste som skjøt ble dyttet ut i 8er pga dette.

Alt i alt var det en flott løype derimot og de fleste hadde nok hatt en veldig fin helg med mange gode resultater fra de norske skytterne. Noe leit er det når undertegnede skyter fullt hus i semifinalen, men taper allikevel og må gå hjem med en 4. plass for 3 året på rad, men sånn er det. Nivået er høyt og det er sunt. Jeg anbefaler alle som ikke har vært med på Danish Open om å ta turen til neste år.

Eivind Lie

Compound Herrer Elite, Klepp Bueskyttere

Danish open, første gang for meg, og kjempefine løyper. Mange fine utfordrende mål, men kjempegøy. Slet litt med konsentrasjonen, med all venting, men blei lettere med det når vi kom til semifinalen og finalen.
Jeg drar tilbake neste år, om alt går bra. Stusser jo litt på informasjon og gjennomføring, da de sa det ikke skulle være eliminasjon og finaler om det var mindre en 8 i klassen- Det var det ikke i min klasse, men det ble både eliminasjon og finaleskyting. 
Inger Edvardsen

Barebow Damer Elite, Hvaler IL

Upplevelsen i år var som alla andra år , älskar banorna men det är tufft att foccusera på 40 mål speciellt i den värmen. Älskar Danish Open mycket pga svårighetsgraden på banorna, men även pga att det är bra arrangerat en riktig folkfest . Det som jag tycker är kul är att instinktivklassen på damsidan ökar för varje år och självklart att det var så många norskor med i år.

Ulrika Backmänn

Instinkt Damer Elite, Svenske landslaget

Eliminering er helt Ok. I finaleskyting hadde jeg ønsket att det var egen startsignal. Både for de som skjøt først og de som skjøt sist. De som skjøt sist visste ikke om en hadde tid å ta ned å begynne på nytt.
Jeg valgte masterklassen, et bevist valg når en har pasert 60 med god margin. Og med mine skyteferdigheter føler jeg at jeg hører mer hjemme i den klassen, enn i eliteklassen.
Taisto Erkinharju

Compound Master, Bergen Bueskyttere

Jeg var med på Danish Open for første gang i fjor og har gledet meg til årets konkurranse helt siden siste pilen jeg skjøt i fjorårets stevne. Med mange mellomstore dyr på lange avstander er det et krevende løype, men det er nettopp derfor det er verdt å reise til Danmark. I år klarte jeg også å nå målet jeg satt i fjor og kom til finaleskytingen.

Gruppen min ble stekt av sola i et norsk-svensk semifinale og finale i dameklassen, som endte med fjerdeplassen for meg. Finaleløypa er satt opp langs en grusvei rett foran kiosken med gode avstander mellom målene og god plass for tilskuere.

Jeg synes Danish Open er et profesjonelt gjennomført stevne og jeg gleder meg til neste år, selv om pinsehelgen ligger helt inn til juni 2019

Laura Schiele

Instinkt Damer Elite, Lillehammer bueskyttere

Jeg synes løypa var veldig variert og spennende. På lørdag var det litt sånn at jeg synes det var synd da vi nærmet oss slutten, for jeg ville skyte flere mål! Arrangementet var supert, det virket veldig strømlinjeformet.

Jeg var litt nervøs selvsagt, man vet jo ikke helt hva man går til, men jeg var så strålende fornøyd etter lørdagen.

Det vært en kjempefin erfaring for meg, jeg har aldri vært utenlands før, og det frister veldig til gjentakelse. Været var flott, området var flott, og med så mye hyggelige mennesker kan det ikke bli annet enn bra.

Hvis jeg kan sette fingeren på noe,måtte det være at oppvarmingsområdet kunne vært litt større. Det var folksomt på skytterlinja for å si det sånn, og vanskelig å få inn mange oppvarmingspiler.
Linda Cathrine Herud

Instinkt Damer Elite, H.E.G. IL Røros

Danish Open er det eneste stevnet i Nord Europa der du kan få matching og smak på hvordan et EM og VM er. Dette er det største stevnet som arrangeres under World Archery regler så langt nord.
Alle kan delta.
Årets løype var ikke ekstra vanskelig, men det var mange andre faktorer som gjorde at summene ble lave for veldig mange grupper. Presset blir gjerne høyere når du skyter mot konkurrenter som du kan møte i EM og i VM og da gjelder det å holde hodet kaldt.
Jeg kom på 7 plass innledende med veldig dårlig skyting og tror jeg klarte å beholde 7 plassen sammenlagt. Fikk endel uforutsette problemstillinger som ble vanskelig å håndtere fra utlandet så jeg får vel si meg fornøyd med resultatet.
Bjørn Storøien

Instinkt Herrer Elite, Fjordane Bogeskytarlag