Det første apporberte innendørs 3D stevne i Norge, vil det være Solør bueskyttere i Hedmark som får skrevet inn i historiebøkene. 

De tror ikke de tar seg vann over hode, medlemmene i Solør bueskytterklubb, når de siste helgen i februar inviterer til første approberte 3D stevne i Norsk historie. 

En liten klubb, med 20 medlemmer, men likevel en av de mest kreative klubbene i Norge. 

Etter en lang 3D sesong, med mange stevnemuligheter, var ikke den harde kjerne i klubben helt ferdige med 3D skytingen. 

Fikk ideen fra sosiale medier

– Det var rundt høstferietider, og vi hadde sett på nett at det var klubber som arrangerte innendørs 3D stevner, sier Jon S. Sanda-Jensen.

– Dette så veldig artig ut, forteller han. 

Dermed var det et par stykker som begynte å forhøre seg rundt etter egnede lokaler til å holde et innendørs stevne. Stevnet blir approbert, men det vil ikke telle som uttak til internasjonal deltakelse. Det blir ikke helt målbart å bruke et slikt stevne for uttak.

 

Nedlagt militærleir

Den nedlagte militærleiren på Haslemoen i Våler kommune, viste seg å ha de rette lokalene, og med mulighet for overnatting i kasernene var de ikke i tvil om at dette kunne gjennomføres.

Den store kanonhallen er stor nok til å holde et 24 måls stevne, og av den grunn har stevnet fått navnet; Kanonjakta i Solør.

Haslemoen leir ble åpnet i 1955 og var hovedbase for artilleriet i Hæren. Det er en stor eiendom som består av 55 000 kvadratmeter bygningsmasse fordelt på kontor, forlegning, messe, verksted, garasjer, idrettsanlegg, lager og bolig. 

I en av kasernene blir det overnattingsmuligheter for skyttere som ønsker det, under stevnet. Hvert rom har opp til seks sengeplasser og ligger bare et par minutter unna stevnehallen. 

– Jeg tror det blir bra sosialt når man overnatter så mange på et sted, sier Sanda-Jensen.

Lørdag kveld vil det bli servert gryterett for de som ønsker å være med på fellesbespisning. 

– Det blir enten i stevnehallen eller på et fellesrom, sier Sanda-Jensen, men er foreløpig litt usikker på hvordan det skal ordnes praktisk.

Oppbygde plasser for dyra

– Det er mye mer jobb enn å arrangere et utendørsstevne, sier Sanda-Jensen.

Det er ikke bare å sette 3D dyrene fra seg på gulvet og håpe at det blir stående. Hvert dyr må ha sin egen platting å stå på for at de skal bli stående.

På standplass vil de også forsøke å få til litt ujevnt terreng å stå på. Det vil være, stein, planker, små trappetrinn og annet som vil skape et litt ujevnt underlag.

– Vi har fått avtale med lokale produsenter av juletrær, anleggsgartnere og annet lokalt næringsliv, slik at vi skal kunne skape et godt utendørsmiljø for konkurransen, sier han.

Konkurransen vil også ha tre ulike avstander å skyte fra. Det blir som et utendørsstevne, hvor compound og recurve skyter først. Det blir tidtaking, slik at ingen skyter på overtid.

De kommer til å strekke seg langt for å få til et godt gjennomført stevne.

Besøk fra nabolandet

Solørklubben ligger ikke langt fra svenskegrensen, og de har allerede 11 påmeldte deltakere som kommer fra Sverige.

Internasjonal deltakelse mener Sanda-Jensen bare er sunt. 

Påmeldingsfristen går ut 12. februar, men allerede nå er det påmeldt over 30 skyttere. Sanda-Jensen tror de vil passere 50 påmeldinger.

Enda er det en stund igjen til fristen for påmeldingen går ut, så her er det bare å melde seg på.

Stevnet avholdes 23 og 24 februar, helgen mellom to vinterferieuker. 

Link til invitasjon og påmelding finner du her

 

Tekst: Hilde Haldorhamn

Foto: Jon S. Sanda-Jensen